Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.
Tävlingar som krockar

Tävlingar som krockar

Fredrik Wihlborg

|

11 mars 2024

|

Tävlingar som krockar

Som många redan har märkt är det i år väldigt många tävlingar som krockar och vi på förbundet har fått många kommentarer och mail kring det.
Vi tänkte här göra ett samlat uttalande kring krockar och planering av en tävlingssäsong där vi förklarar lite hur verkligheten ser ut, varför det uppstår krockar och varför vi inte “bara löser det”.

Först vill vi ju såklart beklaga att krockar över huvud taget uppstår. Det är såklart inget vi på förbundet eller våra arrangörer vill och strävar efter. Vi skulle ju såklart önska att alla spelare kunde spela alla sina favorittävlingar utan att behöva välja.

Planeringen av en kommande säsong börjar under sommaren året innan. I Sverige har vi idag inte lyxen att välja och vraka bland arrangörerna och endast några få föreningar känner att man vill, kan och har förutsättningarna att arrangera. Därför är jakten på arrangörer det som tar absolut mest tid. Det finns dom som tycker det är för sent att börja vid den tidpunkten och redan i augusti börjar frågorna om nästa års tävlingsplatser och datum trilla in till förbundet för att spelarna vill börja planera.

Det vi vill dock innan vi sätter datum är att invänta Europatouren vilket brukar vara klart september-oktober normalt. Och vår egna målsättning är att ha våra egna datum och spelplatser klara innan sista december. I år kom dock datumen för Europa tävlingarna väldigt mycket senare vilket gjorde och fortfarande gör arbetet väldigt mycket svårare.
När vi frågar arrangörer om de vill arrangera önskar de såklart gärna ha ett datum att förhålla sig till. Så för att vi ska kunna lösa arrangörer så behöver vi veta vilka helger vi har möjlighet att lägga tävlingar på, vilket vi i år då fick väldigt sent.

När en förening får frågan om de önskar arrangera behöver det startas en process i föreningen. Det kan vara styrelse, tävlingsgrupper som ska samlas och få ihop ett möte. Ofta kanske 2 och 3 möten innan man kan ge besked. Det finns ofta andra aktiviteter i området som också måste kollas av med så krockar på banan eller området undviks.
Så från att en förening får frågan är det inte ovanligt att det hinner gå 3–4 veckor innan ett svar kan ges till förbundet. Man kan ha frågan ute hos ett par föreningar samtidigt kring samma tävling men får man nej av båda så behöver man jobba vidare och då har man 3–4 veckor igen innan svar.  Föreningarna har också ofta några få datum tillgängliga när de kan arrangera. Det kan handla om skicket på banan under vissa årstider, när nyckelpersoner kan vara lediga från jobb mm. Därför blir slutdelen i jobbet med att sätta ihop ett tävlingsprogram stressigt och det är mycket som ska göras på årets sista dagar.

Under hela tiden är det ett pussel att få alla delar på plats, snabbt men inte för stressat där flera personer är inblandade och alla såklart med sin vilja och sina förutsättningar.

Så vad gör då förbundet för att skapa bättre förutsättningar?

En del i det är att ha en anställd tävlingsansvarig som vi påbörjade 2023. Med en person som gör mycket av det administrativa kring tävlingar hoppas vi få fler arrangörer. Med fler arrangörer kan vi ställa mer krav såsom till exempel att en tävling ska spelas en viss helg annars får någon annan arrangera. Tilläggas bör dock här att arrangörerna vi har är oftast väldigt samarbetsvilliga. Föreningarna gör verkligen sitt bästa för att datum ska funka men verkligheten gör ibland att man inte kan vara hur flexibel som helst.

Vi har dragit ner på statusen på NT. Genom att göra NT till en tvådagars och låta SDGPT bli huvudtouren för MPO och FPO i Sverige hoppas vi att vissa krockar ska göra “mindre ont”. Anledningen till att vi inte lägger ner NT helt är att vi vill ha en nationell tour för Master och Junior i Sverige samt att vi ser ett behov av en mellantour för de som vill ta steget upp från regionala tourer men inte riktigt känner sig mogna för de större 3-dagars eventen.

Men om en krock uppstår varför “bara löser ni det inte”?

Som hela tiden finns det inte bara en anledning till detta. Ofta är det flera saker som påverkar. Först och främst måste vi förstå att vi har ett begränsat antal helger.
Då vi bor i ett avlångt land med olika förutsättningar behöver vi ge alla våra medlemmar liknande förutsättningar i alla fall.  Det gör att vi inte kan arrangera ett SM tidigare än juni. Och mörkret gör att vi inte kan arrangera senare än i början av september.
En nationell tour kan börja i maj men behöver även den avslutas (om vi ska köra med poolspel) i september.
Det gör att vi i bästa fall har 18 helger till vårt förfogande innan VM och Europatävlingar är på plats.

Förbundet har totalt 6 SM-helger som ska in och 4 tävlingar för den nationella touren.
Sen har vi då både VM, Europatour (en del av DGPT i år)  och SDGPT’s deltävlingar.

Redan här så förstår man att det arrangeras fler tävlingar att få in i schemat än helger som är möjligt att arrangera på. Så krockar är oundvikliga. Men det pusslar och trixas in i det sista för att lösa detta. Tillslut kommer man till en punkt där man måste ta beslut för att få tävlingar på plats. Och det är här det i år uppstått en del problem. Efter att beslut har tagits på förbundsnivå för att vi skulle hinna få tävlingsschemat klart till årsskiftet har fler tävlingar dykt upp, tävlingar som förbundet inte haft vetskap om eller bara vetat att detta datum händer nåt i Europa men inte vilket land tävlingen ska spelas i.

I och med att våra arrangörer bokat banan, kanske tagit ut semestrar mm så kan vi inte bara kräva att dessa ska ändra sina förutsättningar.

Sen har det absolut också funnits tankevurpor och missar i planeringen såsom är fallet med Master-VM och Master-SM. Här är anledningen stress att få allt på plats när väl Europaschemat kom att man helt enkelt missat denna krock vilket är såklart beklagligt och något som tävlingsgruppen ska försöka hitta bättre rutiner kring för att det inte ska hända i framtiden.

Men de flesta krockar har uppstått för att vi som förbund inte fått information eller att tävlingar har gått ut med sina datum för sent och främst då, bristen på lediga tävlingshelger.

Kravet av flytt av tävlingar kommer ofta riktat till förbundet, man tycker att vi bör flytta förbundets tävlingar för sin egna eller sin favorit tävlings skull. Det är absolut något vi alltid tittar på när önskemålet kommer. Men här har vi också ett ansvar mot våra arrangörer att ge dom bra förutsättningar och sen handlar det också om storlek på tävling. Vi har en hierarki kring tävlingarna som vi utgår ifrån där vi tex anser att ett SM är bland det största vi har. Och då får vi ibland vara lite hårda att skicka tillbaka kravet kring flytt till den andra arrangören., även om vi såklart gärna hade kunnat vara mer flexibla. 

Så framtiden då? Din åsikt!

Som det ser ut nu så kommer det även i framtiden inte finnas möjlighet att undvika krockar. Förhoppningsvis så är Europaschemat klart mycket tidigare 2024 så planeringen för 2025 blir enklare. Men fortfarande kommer det vara många tävlingar som måste krocka. Ska vi som förbund minska våra antal tävlingar? Behövs alla våra SM?
Vår bedömning är att spelarna uppskattar våra olika SM-tävlingar och vi får önskemål om att arrangera fler såsom mix-dubbel mm. Men då har vi ännu fler helger som tas i anspråk.
Vi kan gå tillbaka och arrangera master och junior-SM samma helg som MPO och FPO för att spara på helger men även denna ändring känns som nåt som varit väldigt uppskattad.
Ska förbundet göra som man valt att göra i Finland, godkänna alla PDGA-sanktioneringar och neka arrangörer i Sverige om det sker krockar? Eller får vi bara ta att krockar sker och förstå att alla gör sitt bästa för att detta inte ska ske?

Det finns många frågor och såklart inga självklara svar. Men vi hör gärna vad ni tänker och tycker om krockar som sker och kanske sitter ni på nån bra lösning? Finns det tävlingar som ska bort och kanske har spelat ut sin roll?

Utbildning – Paradiscgolfens grunder Steg 1

16 Sep, 2024

Inför EM 2025 – Landslagsplatserna ses över

13 Sep, 2024

SDGNT #4 Östra Ryd i full gång!

24 Aug, 2024