Trygg idrott
Ett första steg för att skapa framgångsrik förening är att skapa en trygg idrottsmiljö. Här kommer vi samla bra länkar med information för förening och information kring förbundets arbete för en trygg idrottsmiljö.
Tillsammans skapar vi trygga och inkluderande idrottsmiljöer
Förbundet kan skapa riktlinjer och strukturer samt utbildningsmaterial men det stora jobbet behöver ske ute i föreningarna. På era idrottsplatser, styrelserum, träningar och i samtalen, där görs det stora jobbet.
Vi vill skapa en varm och inkluderande idrottsmiljö där alla känner sig välkomna. Genom att skapa oss en kunskap kring våra egna förutsättningar så är det också lättare att hitta lösningar på problem. Och just kartläggning är något Svenska Discgolfförbundet jobbar mycket med nu. Vi försöker skapa ss en bild över hur discgolfen har och fortfarande växer. Vilka problem står föreningarna och utövarna inför? Var brister discgolfen, var kan förändringar göra mest nytta?
Krav på registerutdrag
Sedan 1 januari 2020 ska föreningar begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. Registerutdrag ska alltid ske vid nytillsättningar.
Läs mer: https://www.rf.se/rf-arbetar-med/trygg-och-inkluderande-idrott/trygg-idrott
Länkar
- Skapa trygga och inkluderande idrottsmiljöer – Material från RF
- Jämställdhet – Länk till RF
- Kartläggning – Tävla på lika villkor (SDGF material)
Mänskliga rättigheter
Svensk idrott har sedan 2009 beslutat att följa FN:s
deklaration om de mänskliga rättigheterna, FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) och FN:s internationella konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Mänskliga rättigheter är universella, inneboende och gäller alla, överallt, utan åtskillnad. Det innebär att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter. De två första artiklarna i FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter från 1948 lyder:
”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter (…) Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan upp fattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt.”