Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.
Discgolfen hoppar av SM-veckan 2024

Discgolfen hoppar av SM-veckan 2024

Fredrik Wihlborg

|

28 oktober 2023

|

Från det att Svenska Discgolfförbundet (SDGF) skickade in ansökan om att få vara en del av SM-veckan 2024 till idag har förutsättningarna för att hålla en SM-tävling under SM-veckan förändrats. Vår ursprungliga plan var att arrangera Par-SM under SM-veckan i Västerås men i och med att Disc Golf Pro Tour (DGPT) planerade in en av sina deltävlingar, Swedish Open i Borås samma helg, väljer vi på förbundet att flytta Par-SM och därmed lämna SM-veckan.

DGPT är idag världens främsta aktör när det gäller professionella tävlingar inom discgolf. Dom har sedan 2016 arrangerat professionella tävlingar i USA och 2021 blev dom Professional Disc Golf Associations (PDGA) officiella arrangör för Pro-touren i USA, en av de mest prestigefyllda tourerna i världen.

DGPT har valt att expandera och gör 2024 en stor satsning på Europa med fem stopp. Danmark, Finland, Sverige, Norge och Estland får varsin elittävling.

SDGF har fört dialog med IK Ymer som står arrangör för Swedish Open i ett par veckor för att försöka få till en lösning. Att försöka flytta Swedish Open till förmån för SM-veckan men DGPT’s schema har dessvärre inte gått att påverka.

Då en flytt av Swedish Open inte gick att få till började vi föra dialog med Västerås Discgolf Club som skulle stå som arrangör för vår tävling under SM-veckan, om att flytta tävlingen från helgen till tidigt i veckan. För att i alla fall ge spelarna en chans att vara med på båda tävlingarna. Trots att det skulle bli väldigt lite tid för både tvätt, transport och inspelning av banorna.

Ju mer vi diskuterade desto mer kändes det som att vi försökte få ihop något som inte skulle vara bra för någon. Vi befarade att många, trots en flytt till måndag-tisdag, skulle prioritera Swedish Open så Par-SM skulle tappa många om inte alla toppspelare i framförallt FPO (dam-klassen). Vilket såklart skulle vara dåligt för både tävlingen i sig och för arrangören som inte får ett så bra SM som möjligt.

Med spelare och arrangörer i fokus blev beslutet att vi drar oss ur SM-veckan, låter Swedish Open bli prioriterat den veckan och flyttar Par-SM till en annan helg.

Jag vill passa på att tacka IK Ymer och Västerås Discgolf Club för bra dialog under dessa veckor!

/Fredrik Wihlborg

Tävlingsansvarig Svenska Discgolfförbundet

Frågor eller funderingar kring detta beslut hänvisas till:

tavling@svenskdiscgolf.se

Vill du läsa mer om:

Svenska Discgolfförbundet

https://svenskdiscgolf.se/

PDGA

https://www.pdga.com/

Disc Golf Pro Tour

https://www.dgpt.com/

SM-veckan

https://smveckan.se/vasteras-2024/

Lag-SM Kval 2024

25 May, 2024

SDGNT #1 Linköping igång!

18 May, 2024

Nya instruktörer från Ale och Västerås redo att lära dig Discgolf!

10 May, 2024