Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.
Nyhetsbrev 1 för 2022 – Mycket läsning följer…

Nyhetsbrev 1 för 2022 – Mycket läsning följer…

Mattias Nilsson

|

13 april 2022

|

Hoppas ni alla börjar se barmark på era banor och ger discarna möjlighet att flyga, för nu är säsongen här!
Det var ett tag sen nu vi skrev ihop ett nyhetsbrev. Men nu är det dags och det är ett rätt mastigt sådant. Om vi normalt försöker hålla nåt form av tema på dessa nyhetsbrev har vi idag gått all-in och presenterar mycket inom flera olika områden. Tanken är att vi ska fortsätta hålla dessa rätt kortfattade och lättlästa men idag fick bli ett undantag.
Trevlig läsning och Glad Påsk!

Talangutvecklingsläger – Uppföljning

I höstas genomfördes det första talangutvecklingslägret i förbundets historia.
Ledare på plats var landslagstränare Birgitta Lagerholm och landslagets fysioterapeut Johan Sleman. Detta läger var en första uppstart i det förbundet har satt som målsättning - att inom loppet av några år - ha fler internationella toppspelare på både dam- och herrsidan. Målet med lägret var att ge varje individ ytterligare verktyg för att både kunna förstå och framförallt förbättra sin prestation.

22 spelare fick möjligheten att ta del av detta lägret men en personlig utvärdering samt råd och tips på vilka delar man skulle jobba lite extra med under vintern.

I helgen som gick var tanken att ett uppföljningsläger skulle ägt rum där man skulle tittat på hur spelarna utvecklats och fortsätta arbetet med att skapa en kultur som inte bara innefattar träning på banan utan en totalbild över hur det är att vara elitidrottare inom discgolf. Att sova, äta, tänka och träna rätt.

Tyvärr ställde vädret till det lite så lägret fick på kort varsel ställas in i den formen som var tänkt. Det kändes inte rätt att våra spelare skulle ut på vägarna med de varningar om dåligt väglag som kom.
Istället genomfördes en digital genomgång med fokus på olika träningsformer och mental hälsa och den individuella utvärderingen kommer göras vid ett senare tillfälle.
   

Nytt utskott till tävlingsgruppen med fokus på FPO (damer)

Ett större jämställdhetsarbete genomförs inom förbundet. Det handlar om att anpassa verksamheten och se över där vi är bra och där vi har våra brister. En del i det arbetet har lett fram till att vi skapat ett utskott i tävlingsgruppen med fokus på FPO-frågor. Med ett dedikerat utskott så är det lättare att komma fram till specifika lösningar inom de områden som utskottet jobbar. Vi kommer troligen se liknande utskott i framtiden inom andra delar av tävlingsverksamheten.

FPO-layout i NT Helsingborg
Ett första uppdrag för denna nya grupp var att ta fram ett förslag på en anpassad layout för FPO till första NT tävlingen i Helsingborg. Tillsammans med bandesigner Henric Hagman har man skapat en layout som ger FPO-spelarna möjlighet att utmanas på en bredare nivå och ställer krav på fler delar i spelet än vad som kanske normalt görs när alla klasser spelar samma layout.
Förbundet är väldigt tacksamma för Henric och Helsingborgsklubbens välvilja att lösa frågan trots den tajta tidsaspekten som fanns tills tävlingen ska äga rum. Vi ser så mycket fram emot att se hur detta kommer tas emot hos spelarna och är övertygade om att detta kommer vara framtiden för att alla ska kunna tävla på lika villkor.   

Förbundstävlingar

Flera av våra tävlingar har öppnat upp anmälan och några av dom är redan fulla.
Info om när anmälningar öppnar samt allt annat som man kan tänkas behöva veta publiceras löpande på svenskdiscgolf.se. Frågor kring förbundstävlingarna skickas till tavling@svenskdiscgolf.se

 

Gävle Massagecenter – Samarbetspartner till våra förbundstävlingar

Vi har glädjen att meddela att Gävle Massagecenter kommer finans på plats på de flesta av våra förbundstävlingar under året.
Det kommer erbjudas idrottsmassage Drop-in massage av två behandlare, där spelarna får hjälp med att optimera sin prestation, få igång/värma upp musklerna, varva ner och förebygga skador. De kommer ges rådgivning och tips om givande stretch, uppvärmning och träning avsett för discgolf. Man kommer även kunna få hjälp med att göra en eventuell skadebedömning om olyckan skulle vara framme.
Spelarna är välkomna till Gävle Massagecenters husbil som kommer finnas på lämplig plats i anslutning till banan, där behandlingarna utförs i vårt förtält vilket gör att man kan få behandling oavsett väder. Om möjligt kommer dom vara på plats redan dagen innan tävlingen.  
Pris för behandling är 300kr för 25min (Priset gäller deltagare på tävlingen, övriga kontakta Gävle Massagecenter för prisuppgift).

Sjukvårdsväska
Förbundet har tillsammans med Gävle Massagecenter köpt in en sjukväska som kommer finnas på plats vid husbilen. Så om olyckan är framme kommer det finnas möjlighet att få en första hjälp på ett bättre sätt än vad vi tidigare har kunnat erbjuda på förbundets arrangemang. I och med att arrangemangen blir större och större ser vi det som en viktig del att förbättra oss inom alla områden och är tacksamma för att vi får denna hjälp av Gävle Massagecenter.

 

Instagram

De flesta trodde att vi redan fanns på Instagram, under namnet @svenskdiscgolf.
Det är dock en sanning med modifikation. Vi hade ett konto, som vi inte kommer åt. Så vi valde helt enkelt att skapa ett nytt!
För att finnas där våra medlemmar finns och för att dela med oss ännu mer av vår verksamhet.

På vår Instagram kan det dyka upp allt möjligt smått och gott. Mest information från tävlingar, inför anmälningsöppningar, utbildningar och liknande. Men även sånt som är lite roligare än formellt, live från tävlingar förhoppningsvis, bilder från vår dagliga verksamhet och pågående projekt.

Följ oss på @discgolfforbundet för att hänga på resan du också!

 

Årsmöte

Svenska Discgolfförbundets årsmöte genomfördes 8 mars. Mötet genomfördes utan några större frågetecken men vi tänkte väl lyfta de två ”stora” punkterna.

Ny styrelsemedlem – Fredrik Wihlborg ersätter Pontus Welin i styrelsen.
I och med det vill vi också tacka Pontus för alla sina år i styrelsen och jobbet som lagts ner.
Fredrik kommer ni få bekanta er mer med under året men ni kan redan nu gå in på förbundets Instagram för en kortare presentation.

Verksamhetsansvarig – Kanske den största punkten på årets årsmöte och efter en kortare genomgång och utfrågning beslutade årsmötet att gå på styrelsens förslag där vi under året testar att ha en betald verksamhetsansvarig.
Mer information kring tjänsten och arbetsuppgifter kommer vi återkomma till vid ett senare tillfälle men klart är att under testperioden så är det ordförande Mattias Nilsson som innehar ”tjänsten”.
Målsättningen är att vi redan 2023 ska ha rollen som en riktig anställning där förbundet blir arbetsgivare, såklart då om testperioden visar sig lyckad.

Parasport – Discgolf

Styrelsen har som målsättning att snarast ta fram klasser inom paradiscgolf samt även skapa vägledning för bandesigners med de klasserna som vi kommer ta fram i åtanke.
Tyvärr har det visat sig vara lite svårt att få den hjälpen vi känner vi behöver så arbetet har stått lite stilla. Men nu äntligen har vi börjat få den hjälp vi behöver och flera av styrelsens medlemmar har för avsikt att gå modul 2 av parasportförbundets utbildning för att ta fram klasser. Efter denna utbildning hoppas vi ha den kunskapen som krävs för att mer praktiskt kunna påbörja arbetet. Vi har klart med ett pilotprojekt när det kommer till bana så nu hoppas vi på att snart ha fler detaljer på plats inom detta område. Har vi någon ute bland föreningarna som brinner lite extra för detta så finns det möjligheter att hjälpa till, kontakta då styrelsen på styrelsen@svenskdiscgolf.se.

 

Hjälp oss, Hjälp Tjing

En viktig del för att fortsätta utveckla förbundets par- och lag-tävlingar är att vi får denna funktion i Tjing. En funktion som är efterlängtad även utan i klubbarna.

Tjing är en produkt byggd på passion och kärlek till sporten, skapad helt i form av ideellt arbete. Tack vare några nyckelinvesterare har Tjing kunnat hålla en hög nivå på drift och kvalitet under åren.

Men med ideellt arbete kommer också begränsningar i form av tid och resurser och det är här Tjing nu behöver era föreningars hjälp.

Att bygga en komplett Par & Lag-lösning har visat sig vara ett av de största projekt hittills i Tjings historia och påverkar hela applikationen.
För att kunna genomföra och lansera detta med den kvalité som ni är vana vid av Tjing saknas en nyckelspelare till deras utvecklingsteam. Att hitta en utvecklare som är villig att dedikera hundratals timmar utan ersättning har visat sig vara en övermäktig uppgift.

Därför vänder sig nu Tjing om efter finansiell hjälp från discgolf communityt; spelare, arrangörer och de svenska klubbarna. Vi är övertygade att vi tillsammans kan komma i mål och lansera en komplett Par & Lagspel-lösning denna säsong.

Man kan bidra på många olika sätt och flera klubbar har redan skapat roliga tävlingar där hela anmälningsavgiften har gått in för att supporta Tjing.
Kolla med din förening om ni kanske inte också har den möjligheten. Tillsammans ska vi se till så vi får in dessa funktioner i Tjing!

Läs mer här: https://funding.tjing.se/

 

Lag-SM Kval 2024

25 May, 2024

SDGNT #1 Linköping igång!

18 May, 2024

Nya instruktörer från Ale och Västerås redo att lära dig Discgolf!

10 May, 2024